Zonder tussenkomst van de bank rechtstreeks beleggen in obligaties van een private- leasebedrijf. Mijndomein.nl haalde er al 7,5 miljoen euro mee binnen en zet deze maand in op nog een half miljoen.

Elke derde donderdag van de maand, al sinds 2012, geeft webbedrijf Mijndomein.nl obligaties uit om de aankoop van particuliere leaseauto’s te kunnen financieren. Henri de Jong, oprichter van Mijndomein.nl, begon ooit met private lease om aandacht voor zijn bedrijf te genereren. Dat deed hij door leaseauto’s met reclame voor zijn bedrijf rond te laten rijden.

Om de aankoop van auto’s te kunnen financieren bracht De Jong obligaties op de markt, voor 1.000 euro per stuk. De Jong in gesprek met Z24: “Private lease is de laatste jaren opgekomen, maar toen wij begonnen was het nog een nieuw fenomeen en moesten we het zelf financieren.”

Zelf obligaties uitgeven

De Jong nam het besluit om de obligaties zelf uit te geven, zonder bank of broker. Iedereen kan de obligaties aanschaffen. “We hebben de bank nagedaan. Je rekent een obligatie af met iDeal, en op die manier identificeer je je. Het concept schurkt tegen crowdfunding aan, maar het is wel onder de vlag van de toezichthouder AFM. Met crowdfunding mag je maximaal 2,5 miljoen euro per jaar ophalen, ik kan nu tot 10 miljoen euro gaan.”

Ook het uitgeven van de obligaties regelt De Jong zelf. “Er waren partijen die de uitgifte wel wilden regelen, maar dat zou 3 procent kosten. Toen heb ik gezegd: ik zet het zelf wel op de site. De eerste keer heb ik bij vrienden en familie 25.000 euro opgehaald. De tweede uitgifte was 80.000 euro, dat had ik met negen dagen binnen, al heb ik bij de eerste uitgiftes zelf de restpartijen gekocht.”

De Jong vervolgt: "Nu heb ik een mailinglijst met 1.100 beleggers, die stuur ik twee dagen voor de uitgifte een mail om ze te attenderen. De laatste jaren zijn de uitgiftes vaak in een keer weg. Het gaat er soms met 50.000 euro tegelijk uit, mensen zitten al klaar met hun pinpasje. Het is een vertrouwde manier van financieren geworden.”

Aflossing en onderpand

De obligaties hebben momenteel een looptijd van twee jaar en de couponrente is 3 procent. Mijndomein lost de helft van de inleg af tijdens de looptijd en de rest aan het einde. Elk kwartaal wordt er rente en aflossing betaald.

De auto's die van het geld gekocht worden, dienen als onderpand. De Jong: “Wij financieren nooit meer dan 75 procent van de cataloguswaarde. Maar als de auto de deur uitrijdt is hij al minder waard, daarom lossen we de helft tijdens de looptijd af. Op die manier is er altijd nog overwaarde van de auto over.”

Een alternatief voor een spaardeposito, waarop de rente voor 2 jaar rond de 1,3 procent ligt, wil De Jong zijn obligaties niet noemen. “Ik heb ooit op de site de vraag gesteld wat voor rente je op de spaarrekening krijgt, maar toen kreeg ik meteen een telefoontje van de AFM. Dat mocht niet.”

Grootste uitgifte

De uitgifte van een half miljoen van deze donderdag is de grootste die Mijndomein.nl tot nu toe heeft gedaan. De reden daarachter is simpel: er is veel vraag naar leaseauto's dus De Jong moet deze maand meer inkopen. “Ik vind het spannend of het gaat lukken, maar heb er alle vertrouwen in dat het binnen de termijn gaat lukken.”

Dat zou het totaal aan binnengehaald geld dit jaar al op 1,5 miljoen euro brengen. “De eerste drie maanden van dit jaar zitten we al op bijna 1 miljoen euro”, zegt De Jong. “Ik denk dat we dit jaar wel eens de vijf miljoen euro zouden kunnen aantikken.”

De couponrente lag toen De Jong in 2012 begon met uitgiftes nog op 5 procent, nu is dat 3. “Ik heb getwijfeld of ik naar 2 procent zou gaan”, licht De Jong toe. “Maar ik hou het op 3 procent, dan blijft het aantrekkelijker voor de investeerders. Ik geef liever iets meer zodat het financieren makkelijker gaat. Ik blijf liever bank-onafhankelijk.”

Lees ook

Auto leasen bij de V&D of Albert Heijn, hoe goedkoop is dat eigenlijk?

De doorbraak van private lease: waarom steeds meer consumenten geen nieuwe auto kopen

Auto importeren: wanneer loont het, en waar moet je op letten?

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl